Friese Voedselbanken scoren hoog op voedselveiligheid

 

15 september 2017

De Stichting Samenwerkende Voedselbanken Fryslân (SSVF) heeft bij een audit rondom voedselveiligheid een 9,7 als rapportcijfer behaald. Hierdoor kunnen klanten van de 14 aangesloten Voedselbanken in Fryslân erop vertrouwen dat de veiligheid van het voedsel dat zij krijgen aangeboden gewaarborgd is. De inspectie is gedaan door Sensz, een onafhankelijk inspectiebedrijf dat werkzaam is op het gebied van voedselveiligheid.

Nysius van Rijn, voorzitter van de SSVF: “Uiteraard zijn we heel trots op dit resultaat. Het laat niet alleen zien dat we ‘groen’ zijn volgens de regels, maar ook dat we het belang van voedselveiligheid hoog in het vaandel hebben staan. We verzorgen de handling, opslag, controle en hygiëne naar eer en geweten en het is prettig dat het onafhankelijk is vastgesteld dat we op de goede weg zijn.”

Voedselverwerving
Voedselveiligheid is niet alleen belangrijk voor de klanten, maar ook voor de verwerving van voedsel. Een hoog cijfer geeft samenwerkende partijen, zoals supermarkten en leveranciers, de garantie dat de Voedselbank veilig omgaat met het verworven voedsel.

Handboek
Voedselbanken werken met een Handboek Voedselveiligheid dat gebaseerd is op de CBL Hygiëne Code. In dit Handboek staat beschreven wat een Voedselbank moet doen en laten om er zeker van te zijn dat er aantoonbaar voedselveilig gewerkt wordt. Inspecteurs van onder andere Sensz hebben een controlesysteem ontwikkeld dat door de Nederlandse Voedsel- en WarenAutoriteit als adequaat is beoordeeld. Er worden jaarlijks steekproefsgewijs controles gehouden bij alle Voedselbanken.